Lépések, manók, áldás és kilométerek

– Célba ért a 2013-as Séta Dévára –

Séta Dévára, egy 440 kilométeres út a gyermekekért. A távot idén Kökényesi Krisztián teljesítette. A 13 napos jótékonysági gyalogtúra, a Séta egyik védnökével, Pásztor Annával, az Anna and the Barbies zenekar alapító tagjával és énekesével közösen és nagyon vidáman kezdődött.

 Indulás előtt a Séta ötletgazdája Kozma Zsolt, aki első az első két évben már teljesítette a távot igyekezett átadni tapasztalatait Krisztiánnak. Az út persze sok meglepetést, vízhólyagot, kemény erőfeszítéseket, jó embereket és új élményeket hozott magával. Krisztián folyamatosan adott hírt az útról, az élményekről a Sétát követő több ezres tábornak, fotók, videók és blog bejegyzések formájában: http://www.setadevara.hu/blog

Kollázsok10

Al Ghaoui Hesna a program másik védnöke úgy fogalmazott: „Az alulról jövő kezdeményezésekben hiszek. Abban, hogy az olyan nehézségekkel, amikről meséltél, szembe kell nézni és le kell győzni őket. Ez a történet inspiráció bárki számára. Hitet ad, hogy az ötleteidet, legyenek azok bármennyire is merészek, meg lehet valósítani.

Krisztián pedig példásan bizonyította, hogy akkor is képes vagy megvalósítani egy ilyen ötletet, ha nem vagy távgyalogló vagy ha nincs módod hónapokig készülni a teljesítményre. Az út során váltakoztak a városok, a tájak, az emberek és az időjárás, Krisztián pedig mesélt.

Biharkeresztes felé a délutáni szünet után „arra gondoltam, hogy letekerem a hátralévő távot egyben. Berettyóújfalu és Mezőpeterd között megint fantasztikus élményben volt részem, ugyanis ismét találkoztam egy juhásszal, Gyula bácsival. Hatalmas nyája volt, próbáltam kitalálni hány birkája lehet.„ Cegléden pedig “ külön meglepetés volt, hogy az ebédlőben töltötte az estét egy egy színitanodás diák csapat is, akik próbáltak, énekeltek, egyikőjük trombitán játszott. Olyan dalokat, sanzonokat énekeltek, amik az 50-es, 60-as évekbeli fekete-fehér filmekben vannak. Jó volt, hogy 14-15 éves fiatalok ilyesmivel töltik az estéjüket.” De az út során Krisztián egy kislány kedvéért manóvá vált egy időre, énekeltek rá áldást, várták bográcsban készült friss vacsorával és az siettek elé az idősek otthonának lakói is.

Kép1

Szép és jelképes, bár teljesen véletlen, hogy a tavalyi évben Palya Bea védnökünk volt éppen áldott állapotban. Most pedig Pásztor Anna, egyik idei védnökünk várja első gyermekét. Ez különösen „kiélezi” az ember érzékenységét, nyitottságát a gyermekek felé.

Nagy katasztrófa, ha el kell kerülni otthonról, el kell szakadni a családtól anyagi vagy egyéb okok miatt.” De Anna nem csak a gyermeke, hanem a szülők szemszögéből is átgondolta a dévai gyermekek helyzetét: „Találkoztunk a múlt héten egy párral. Egy olyan párral, akiktől elvették a gyermeküket, mert egyszerűen anyagilag ellehetetlenültek. Szörnyű tragédia ez a gyermek és a szülő számára is.” Pásztor Anna ezért állt a program mellé, ezért adja a nevét, az arcát, a lépteit és a lelkesedését. Mert változtatni lehet ám ezen a világon!

Krisztián a távot 13 nap alatt teljesítette és Dévára az alapítvány 20. születésnapján érkezett, ahol Böjte Csaba fogadta. Az ünnepség után Krisztián a gyerekekkel töltötte minden percét: „Így ért véget a 13 nap. 9 gyerekkel egy szobában aludtam el a 440 kilométeres út végén. Értük csináltam, hozzájuk érkeztem meg.„ Az úttal Krisztián a Dévai Szent Ferenc Alapítványra hívta fel a figyelmet, melyet Böjte Csaba alapított 20 évvel ezelőtt. Az alapítvány több, mint 2 000 gyermek gondját viseli. Erdély szerte 67 házban, Magyarországon három házban nevelkednek, jutnak meleg ételhez, tanulnak és lesznek testileg és lelkileg egészséges felnőttek a rászoruló gyermekekből. A házak gazdálkodnak, gyümölcsöt, zöldséget termesztenek, állatokat tartanak.

Ön, kedves olvasó is a részese lehet a Sétának!

A szervezők örömmel várják azokat, akik az út történetét, képeit, videóit szeretnék látni vagy jelképesen kilométereke fogadnak örökbe.Kép2

A programban 1 kilométer 1€ vagy 300Ft. Így lesz a Séta lépéseiből támogatás a rászoruló gyermekek számára. Az alapítvány külön alszámlát nyitott a Séta Dévára program számára: MKB Bank – 10300002-20145639-49020140 (Dévai Szent Ferenc Alapítvány).

www.setadevara.hu/hogyan-segithetsz

Egy egyszerű átutalással Ön is tehet a gyermekekért.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *